Zdravý spánek

Každý říká, že je spánek zdravý a měli bychom ho mít dostatek. Nikdy jsem se neptala proč, protože jsem si myslela, že se to říká jen kvůli tomu, protože nám dodává energii do druhého dne. Teprve nedávno, když jsme se v chemii začali učit o hormonech, nalezla jsem zajímavou a pozitivní odpověď. Takže pozorně čtěte, protože tyto informace jsou velmi zajímavé.

Při spánku se nám uvolňuje v epifýze hormon jménem Melatonin. Jediné co pro své uvolnění potřebuje je absolutní tma a samozřejmě spánek. Melatonin snižuje pravděpodobnost rakoviny prsu u žen. Takže dámy, které pracují přes noc nebo letušky, které mají přerušovaný spací režim, mají větší pravděpodobnost rakoviny prsu. Pomáhá taky proti Alzheimrově a Parkinsonově chorobě. Dokonce redukuje důsledky stárnutí ( povadlá plěť, ztenčující se vlasy).

Melatonin je také silný antioxidant. Působí jak preventivně, tak také zpomaluje růst nádorů. Posiluje imunitní systém, zlepšuje fyzickou kondici, což je zejména u starých lidí velmi důležité. Lze považovat za prokázané, že je to pro naše zdraví klíčová látka. Množství melatoninu můžeme ovlivnit. Samozřejmě zejména spánkem ve zcela zatemněné místnosti (ve městech se vyplatí silné závěsy na ochranu proti světlu z ulice). Můžeme ho však i doplňovat přirozenou cestou z některých potravin. Např.: cereálie, rýže, víno, zelenina a ovoce.   

Více zajímavostí zde https://clovekonline.cz/melatonin-ma-silny-ucinek-ale-jaky/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek